Je duurzame reis naar Spanje begint hier!

Toelichting

Culturele dimensies volgens Hofstede:

Algemene informatie Iraniërs:

Iran is met meer dan 70 miljoen inwoners en een oppervlakte van 1.650.000 km² een van de grootste landen van het Midden-Oosten. Vrijwel de hele bevolking van dit land (99,38%) is islamitisch. Als we naar de bevolking van het land zelf kijken, dan kunnen we een aantal belangrijke karaktereigenschappen van Iraniërs onderscheiden, deze volgen hieronder:

-Houden ervan om in groepen samen te zijn

-Bang om alleen te zijn

-Houden niet van uit eten, omdat ze van mening zijn dat ze thuis beter en goedkoper kunnen eten

-Familie is heel belangrijk, kinderen blijven vaak totdat ze gaan trouwen thuis wonen

Dit zijn dan ook allemaal eigenschappen waar tijdens onze reis heel goed rekening mee moet worden gehouden en die gerespecteerd moeten worden.  Daarnaast zijn er een aantal eigenschappen die voortkomen uit het feit dat men moslim is en dus volgens de regels van de islam leeft, waar rekening mee moet worden gehouden. Deze feiten zijn de volgende:

-vijf keer per dag bidden (voor de exacte bidtijden zie verderop)

-alcohol is verboden

-tijdens de ramadan mag er overdag niet gegeten en gedronken worden

-lichamelijk contact met vrouwen slechts heel beperkt

-er is een vrij grote afstand in de omgang tussen mannen en vrouwen (tenzij ze een relatie hebben of getrouwd zijn)

Omdat een moslim meerdere keren per dag bidt moet hier rekening mee worden gehouden en moet men hier de gelegenheid voor krijgen. Hieronder volgt een overzicht van de momenten waarop er gebeden wordt:

  1. ’s ochtends, tussen de ochtendschemering en zonsopgang
  2. ’s middags, ongeveer een kwartier voordat de zon de hoogste stand bereikt heeft
  3. Namiddag, vlak voordat de zon ondergaat totdat de zon ondergaat
  4. Na zonsondergang, tussen zonsondergang en het verdwijnen van de rode schemering
  5. ’s avonds, ongeveer anderhalf uur na zonsondergang

De verschillende indexcijfers van Hofstede:

Volgens de culturele dimensies van Hofstede bestaat een cultuur uit vier verschillende dimensies. Deze dimensies luiden: Machtsafstand, collectivisme tegenover individualisme, femininiteit tegenover masculiniteit en onzekerheidsvermijding. Voor elk van deze culturen is een index gemaakt waarin de culturen op al deze punten zijn ingedeeld. Hieronder volgt een overzicht van deze indexcijfers. Er is voor gekozen om deze cijfers voor zowel Iran, Nederland en Spanje op een rijtje te zetten. Dit is zo gedaan omdat de Iraniërs de doelgroep zijn, ikzelf Nederlander ben en het dus ook relevant is te weten hoe ik het gewend ben. Daarnaast is voor Spanje gekozen omdat dit het land is waar de rondreis wordt gegeven en het dus ook van belang is te weten hoe de Spaanse cultuur in elkaar steekt en waar rekening mee moet worden gehouden.

 Overzicht verschillende indexcijfers:

MAI (machtsafstandindex), machtsafstand is de mate waarin minder machtige leden van instituties of organisaties in een land verwachten en accepteren dat de macht ongelijk verdeeld is. Een hoge ranking houdt in dat de machtsafstand groter is:

Iran: 29/30

Nederland: 40

Spanje:  31

IDV  (individualisme-index), geeft aan of er sprake is van een individualistische of een collectivistische samenleving. Een hoge ranking houdt in dat de samenleving individualistisch is:

Iran: 24

Nederland: 4/5

Spanje: 20

MAS (masculiniteitsindex) geeft aan in hoeverre een samenleving masculien is. Hier is sprake van wanneer het gaat om duidelijk gescheiden sociale sekserollen. Wanneer dit niet zo is, is er sprake van een feminiene samenleving, dit houdt in dat zowel mannen als vrouwen worden geacht bescheiden en teder te zijn en gericht op de kwaliteit van het bestaan. Een hoge ranking houdt in dat de samenleving masculien is:

Iran: 35/36

Nederland: 51

Spanje: 37/38

OVI (onzekerheidsvermijdingsindex) geeft aan in hoeverre een samenleving zich bedreigd voelt door onzekere of onbekende situaties en in hoeverre een samenleving door middel van veel regels dit probeert te vermijden. Een hoge ranking houdt in dat er sprake is van weinig onzekerheidsvermijding:

Iran:  31/32

Nederland: 35

Spanje: 10/15

Analyse indexcijfers:

Uit analyse van de indexcijfers van de drie verschillende landen blijkt dat de landen op de meeste gebieden relatief dicht bij elkaar liggen. Dit heeft als positief gevolg dat de landen niet zo gek veel van elkaar verschillen waardoor er dan ook met niet heel veel aspecten rekening hoeft te worden gehouden. Vooral de machtsafstandindex toont dat de landen hierbij heel dicht bij elkaar liggen. De macht is dus in deze drie landen ongeveer hetzelfde verdeeld en de afstand hiertussen is min of meer gelijk.

Bij de individualisme-index valt op dat Nederland hierin in de top vijf staat, waar Spanje en Iran op min of meer gelijke hoogte staan maar wel een stuk lager dan Nederland. Dit houdt in dat wij het gewend zijn om heel individualistisch te leven daar waar Iraniërs veel meer dingen in groepsverband doen en soms zelfs bang zijn om alleen te zijn. Hier moet dan ook tijdens de reis rekening mee worden gehouden, dit kan door activiteiten te organiseren die louter in groepsverband worden uitgevoerd. De tourguide speelt hierbij een belangrijke rol in de handhaving van het groepsproces en zal iedereen hierbij moeten betrekken en ervoor moeten waken dat er geen mensen buiten de groep vallen. Ook bij de vrije tijd die op sommige momenten is ingeruimd moet erop worden gelet dat mensen niet alleen deze tijd benutten maar voornamelijk in groepsverband.

De masculiniteitsindex geeft aan dat wederom Spanje en Iran met een vrij lage ranking heel dicht bij elkaar zitten. Nederland staat hierbij echter (vrijwel) helemaal onderaan. Het is dan ook verleidelijk om te denken dat deze landen, aangezien ze allemaal redelijk onderaan staan in deze index, te denken dat ze ook redelijk gelijk zijn. Dit is echter niet zo. Belangrijk verschil hierbij is dat men in Iran moslim is en dus leeft volgens de regels van de Islam. Dit heeft ook grote gevolgen voor de omgang tussen mannen en vrouwen en hier zal tijdens de reis goed rekening mee moeten worden gehouden. Bij bijvoorbeeld een overnachting moet er rekening mee worden gehouden dat mannen en vrouwen niet bij elkaar op de kamer slapen en dat de bedden gescheiden zijn.

Uit de onzekerheidsvermijdingsindex blijkt dat Nederland en Iran hierbij vrijwel gelijk zijn, Spanje daarentegen staat hierin heel hoog. Simpel gezegd houdt dit in dat het in Spanje wat chaotischer is en er wat minder regels zijn dan men in Iran en Nederland gewend is. Dit vergt van de organisatie vooral wat meer aangezien de Iraniërs van hun land uit gewend zijn dat er genoeg regels zijn en vooral weinig chaotische taferelen. Omdat dit in Spanje gebruikelijker is, is het van belang dat de organisatie er alles aan doet om niet mee te gaan in deze meer chaotische samenleving. Een strakke organisatie en een goede planning zijn hierbij belangrijk.   

Toelichting keuzes in het programma:

Bij het door ons samengestelde programma hebben we heel erg ons best gedaan om dit programma zo goed mogelijk op onze doelgroep af te stemmen. Natuurlijk zijn het allemaal studenten die min of meer dezelfde interesses als de gemiddelde student hebben (gezelligheid, uitgaan, sportieve activiteiten), maar door de cultuurverschillen hebben we het toch iets anders aan moeten pakken. Allereerst is daar natuurlijk het geloof, aangezien ruim 99% van de Iranese bevolking moslim is, mogen we er vanuit gaan dat alle deelnemers moslim zullen zijn. We hebben in ons programma dan ook elke dag tijd ingeruimd voor het bidden en dit hebben we geprobeerd zo goed mogelijk af te stemmen op de bidtijden die men in Iran gewend is. Ook voor de keuze van de overnachting was het van belang rekening te houden met de Islam. Voor deze mensen is er namelijk een vrij grote afstand tussen man en vrouw en daarnaast is homosexualiteit verboden. Bij de keuze was het dan ook van belang er zeker van te zijn dat er geen mannen en vrouwen bij elkaar op de kamer hoefden te slapen en daarnaast moesten we er zeker van zijn dat er niet mensen samen in een tweepersoonsbed hoefden te slapen. Zoals ook uit de foto’s blijkt is dit gelukt.

De thematour ‘From Islam to Christianity’ hebben we erin gedaan omdat het voor de studenten waarschijnlijk heel interessant is om te zien wat de islamitische invloeden zijn op de huidige cultuur en ook hoe dit allemaal is veranderd in de loop der jaren. Zij zullen waarschijnlijk veel invloeden die ze van hun thuisland uit gewend zijn hier zien terugkomen, wat voor hen heel boeiend zal zijn. De rondleiding in het archeologisch museum zit erin omdat dit museum ook veel vertelt over de historie van Andalusië en we er toch ook een leerzame tijd van willen maken en het belangrijk vinden dat men veel te weten komt over het gebied waar men is en de geschiedenis van dit gebied.

Daarnaast hebben we voor redelijk wat vrije tijd gekozen omdat we niet willen dat de studenten te veel dingen verplicht worden om te doen. Men moet ook de tijd krijgen om zelf invulling aan de dag te geven. Ook al blijkt uit de onzekerheidsvermijdingsindex dat Iran redelijk wat regels heeft, dit wilt niet zeggen dat alles van A tot Z geregeld moet zijn en er geen ruimte meer is voor een creatieve eigen invulling.

Voor de middag skiën/wandelen hebben we gekozen omdat het ons na een vrij culturele en leerzame eerste dag ook leuk leek om vooral ook wat ontspanning in de dag te stoppen, het blijft immers een vakantie. We hebben hierbij voor skiën gekozen omdat het voor de variatie enorm goed is, de ene dag loop je door de hitte van een stad en de dag daarna sta je op de latten in de sneeuw, dat zie je niet vaak.  Maar omdat we niemand willen verplichten tot iets wat hij/zij liever niet wilt, hebben we ervoor gekozen om er een keuze van te maken. Hierdoor zijn mensen die wandelen haten of een hekel hebben aan skiën niet verplicht om dit te doen.

Wat we daarnaast bewust hebben gedaan, is het creëren van veel gezamenlijke activiteiten (de culturele activiteiten, maar ook bijvoorbeeld het avondeten en ontbijt). Dit is zeer bewust gedaan omdat Iraniërs echte gezelschapsmensen zijn. Dit blijkt al uit de individualisme-index maar ook uit boeken over Iran en hun inwoners (The essential guide to customs & culture edition Iran en ook Iran the Bradt travel guide). Het is dan ook van belang hier rekening mee te houden, aangezien veel Iraniërs zelfs bang zijn om alleen te zijn. Hier is ook de reisgids heel erg mee bezig, zijn belangrijkste taak is om het groepsproces te bewaken en ervoor te zorgen dat niemand wordt buitengesloten of alleen achterblijft.